, wo 20 juni 2012

Missie geslaagd

Ik dacht… dit is mijn kans

Het begon ergens eind maart, Ik had drie nestkastjes gekocht en op diverse plekken in de tuin opgehangen. Nog geen 2 dagen later waren het pimpelmeesjes die takjes verzamelden en de binnenkant begonnen te bekleden. In alle drie de nestkasten werd een nest gemaakt, maar uiteindelijk werd slechts een woning in gebruik genomen. De anderen bleven onbewoond. Maarliefst 14 eitjes werden er gelegd en het broeden kon beginnen.

Begin april viel mijn oog plotseling weer op dat kleine zwarte vogeltje met dat rode staartje. Zingend en fladderend achter een mooi vrouwtje aan. Ik dacht... dit is mijn kans. Ik dook achter de computer en zocht op in welk soort behuizing deze vogels het liefste wonen. Een nestkast met een grote halve cirkel als voordeur. Ik naar mijn schoonvader die duiven houdt en gevraagd of hij nog een onbewoonde kast over heeft.  En ja…. Een van exact de juiste maat.  Ik moest alleen nog met de decoupeerzaag de ingang maken. 

Thuisgekomen eerst een goede plek gaan zoeken. Toen onze woning in aanbouw was sliep deze vogel ‘s-nachts binnen in huis maar dat gaat me nu te ver. Onder de carport leek me een goed alternatief. Zo gedacht zo gedaan. En nu hopen dat ze mijn aanbod accepteren. En ja hoor, binnen twee dagen waren ook zij aan het nestelen. Ik heb ze uren lang gadegeslagen en heb veel bewondering gekregen voor dit prachtige koppel. Vijf Eitjes werden er gelegd en dito vogeltjes geboren. 

Alles verliep volgens plan

Ik ben er trots op dat het is gelukt. Alles verliep volgens plan en dat geeft wel een kick. Twaalf kleine pimpelmeesjes groeiden op in de achtertuin en waren ook weer van de ene op de andere dag gevlogen. Nu was het de beurt aan de zwarte roodstaartjes om hun kroost groot te brengen. Overal werden rupsen en insecten vandaan gehaald totdat onze grijze kliko werd ontdekt. Door het warme weer kregen de maden vrij spel en probeerden via de bovenrand te ontsnappen. Eenmaal weer beneden aangekomen werden deze vliegenlarven opgepikt  door onze logees en gevoerd aan hun jongen. Dit feestmaal ging zo dagen door. Even zakte dit koppel bij mij in aanzien door het eten uit een kliko maar al snel dacht ik aan wat de natuur hen gratis te bieden heeft. Zo zie je ook dat je op diverse manieren de natuur een handje kunt helpen. In de winter gooi je er wat vetbollen tegenaan, en in de zomer de kliko. Bed en breakfast is er niets bij. 

Het werkt

In een ander artikel op dit blog heb ik mensen opgeroepen onze vogels onderdak te bieden en ze een plaats te bieden in onze wijk. Ik heb mijn best gedaan en het is me gelukt. En met heel veel plezier…… Een niet alledaags vogelkoppel onderdak bieden is geweldig. Dit is wat de natuur ons gratis te bieden heeft. 

Terug naar boven
Luchen waar anders maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x