, wo 27 april 2011

Oranje boven…..

Het is het “Oranjetipje”.
Met Koninginnendag voor de deur moet het oranjegehalte weer flink worden opgekrikt. Vooral in onze nieuwe wijk waar nog niet alle woningen zijn bewoond zal dit nog even duren. Het is het mannetje van het “Oranjetipje”dat met zijn prachtige oranje vleugeltippen “Flyerend” door de wijk de naderende Koninginnendag aankondigt. Het is een stille hint voor dit jaarlijks terugkerend evenement om onze monarchie kracht bij te zetten.

 
(Anthocharis cardamines).
Deze dagvlindersoort, behorende tot de “witjes” vliegt van maart tot juni. Het vrouwtje legt slechts een eitje per plant. De rups leeft veelal op de pinksterbloem die momenteel volop bloeit. De rups duldt geen  medegenoot op de plant en zal deze eventueel verorberen. Het vrouwtje heeft in tegenstelling tot het mannetje geen oranje vleugeltippen en is daarom niet geschikt om mee te flyeren.
 
De koningin op bezoek
Nu dit vlindertje mijn aandacht trok zag ik ook al snel een aantal andere vlindersoorten vliegen, zoals het “Koolwitje”, “Dagpauwoog” en het ”Boomblauwtje”. Deze vlinders strijken neer op plaatsen waar het “onkruid” nog de ruimte heeft om te groeien. Straks zullen onze tuinen uitnodigend genoeg moeten zijn om deze vliegende juweeltjes aan te trekken.
 
 
Ik heb de verrichtingen aan mijn woning bekeken en keer weer huiswaarts. Juist op het moment dat ik de rotonde recht oversteek richting Geldrop komt er van links een “Koninginnepage” vlak voor mijn auto langs vliegen. Dat kan toch geen toeval zijn. Ik vloog bijna de bocht uit om deze waarneming nogmaals bevestigd te krijgen. Is onze majesteit dan toch al in onze wijk geweest? Dit “toevallige”moment gaf mij aanleiding dit korte verhaaltje te schrijven. Dit is wat de natuur met mij doet. Het is een grote inspiratiebron. “Interesse in de natuur is een hobby voor het leven”.
Terug naar boven
Luchen waar anders maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x