, ma 18 april 2011

De MegamiX factor

Deze authentieke boom die zich in het voorjaar altijd van de allermooiste kant laat zien moet nu strijden tegen de oprukkende bebouwing, en…. een andere kolos….. de “MegaMix”.  Deze onooglijke betonsilo zal het uiteindelijk afleggen tegen deze prachtige boom die straks de bekende Mierlose vrucht zal dragen. Tegen die tijd ook zal de bouwer de grond doorgeven aan de nieuwe bewoners, die op hun beurt weer een stukje nieuwe natuur creëren in iets dat `tuin` heet.

(Phoenicurus ochruros)
Een krassend metaalachtig gezang trekt plotseling mijn aandacht. Ik kijk meteen omhoog want ik herken dit geluid en weet dat deze vogel altijd vanaf een hoge post van zich laat horen. De vlag is nog niet op het hoogste punt van de in aanbouw zijnde bungalow geplaatst, of de “zwarte roodstaart”, die als eerste het hoogste punt heeft veroverd nog voordat de eigenlijke bewoners überhaupt op de bovenste verdieping zijn geweest, gaat met de eer strijken.

Hij is er als eerste bij en schreeuwt dat van de daken. Zijn snerpende gezang wordt versterkt door het stalen spant dat de nokhoogte aangeeft. Zijn zenuwachtige staartje, rood van kleur, zorgt er voor dat niet alleen zijn zang goed is, maar ook zijn performance. Zijn grijze pakje maakt echter niet veel indruk. Daar kan nog wel wat aan gerestyled worden. De X-factor is niet weggelegd voor deze onopvallende verschijning. Wellicht kan hij meedoen aan de `MegaMix factor`.
Deze, tot de lijsterfamilie behorende, zangvogel is hier te vinden vanaf half maart tot oktober. De vogel broed vanaf eind april en nestelt in o.a. boomholten, boomspleten, houtstapels en onder dakpannen. Van dat laatste komen er steeds meer in de wijk, en dat is goed. Als uiteindelijk de nokpannen op het dak het aller hoogste punt markeren zal deze gevleugelde vriend waarschijnlijk weer de eerste zijn die het van de daken schreeuwt.

Wil van Tongerlo

bloesem_1.jpg
Terug naar boven
Luchen waar anders maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x