vr 10 oktober 2014

Interactieve Smart Playground voor Luchen (Mierlo)

Luchen wordt pas compleet met een mooie inrichting van de openbare ruimte. Daar horen bijzondere speeltoestellen bij.  Zo plaatste de gemeente onlangs een interactief speeltoestel van KOMPAN in de wijk. Het gaat om de zogenaamde Smart Playground met sprookjes van Hans Christian Andersen.

Spelen

Bij het vormgeven van de woonwijk Luchen in Mierlo is, naast een plan voor sporten en wandelen, tevens een plan opgesteld voor spelen. In de wijk wordt binnenkort een brede school geopend, waardoor een educatief speeltoestel een prachtige toevoeging zou zijn aan de wijk. De nieuwe Smart Playground van KOMPAN geeft invulling aan deze wens. Freddy Vonken, accountmanager bij KOMPAN, hierover: “Voor een toestel in de openbare ruimte zijn een paar aspecten van belang. Zo moet een toestel duurzaam zijn en het onderhoud moet minimaal zijn. Door het gebruik van staal is het toestel minder gevoelig voor vandalisme, bovendien bieden wij als KOMPAN levenslange garantie op het in het toestel aanwezige (gerecyclede) kunststof.

Educatief en recreatief

Harold van Lieshout, medewerker van de gemeente Geldrop-Mierlo: “In een nieuwbouwwijk met jonge gezinnen en een school om de hoek is het van belang dat een toestel, naast recreatief, ook educatief is. Dit KOMPAN-toestel biedt beide functies.” Het toestel combineert het ‘gewone spelen’ met een interactieve speelsensatie en is gebaseerd op de wereldberoemde sprookjes van Hans Christian Andersen. “Aan elk toestel zijn minimaal twee sprookjes van de wereldberoemde Andersen gekoppeld”, geeft Vonken aan, “in dit geval het lelijke eendje en de kleine zeemeermin. Door middel van een QR-code kun je het sprookje zelf beleven, maar er zijn ook educatieve elementen zoals taalspelletjes aan deze app toegevoegd.” De school kan aanhaken op het educatieve aspect van het toestel, maar ook ouders worden door de app uitgenodigd om actief mee te ‘spelen’. Op deze manier past dit toestel perfect in deze wijk.

Reacties

Nu de wijk vorm begint te krijgen en het toestel in gebruik is genomen, blijkt dat de Smart Playground ook in praktijk heel geschikt is in Mierlo. Van Lieshout vertelt: “De buurt is razend enthousiast. Het verfraait het straatbeeld en er wordt erg zuinig mee omgesprongen. Bovendien biedt het een stukje sociale controle: het is een plekje waar kinderen samenkomen om te spelen en het is vanuit huis te zien."

 

Vernieuwend

De samenwerking tussen KOMPAN en de gemeente Geldrop-Mierlo is niet toevallig ontstaan. Vonken: “Wij waren op zoek naar een fijne plek in de openbare ruimte waar de Smart Playground goed tot zijn recht zou komen; Luchen zocht naar een invulling van de lege speelplek. Een perfecte combinatie als je het mij vraagt!” Van Lieshout vult aan: “KOMPAN heeft ons fantastisch van advies voorzien op het gebied van spelen in onze wijk. Daarnaast passen we als partners goed bij elkaar: we proberen allebei vernieuwend zijn en zo vullen we elkaar aan.”

  

speeltoestel.jpg
Terug naar boven
Luchen waar anders maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x