wo 09 december 2009

Woningmarkt toont licht herstel

De Brabantse woningmarkt vertoont voorzichtige tekenen van herstel. Dat blijkt uit de Monitor Brabantse Woningmarkt, waarmee de provincie regelmatig het effect meet van haar maatregelen tegen de kredietcrisis.

Evenals een eerder deze week bekendgemaakte analyse van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt ook uit de Monitor Brabantse Woningmarkt dat potentiële woningkopers eerst hun oude huis willen verkopen. “Dat treft”, reageert gedeputeerde Paul Rüpp op de cijfers, “want juist deze week hebben wij de besluitvorming afgerond over de Brabantse Verkoopgarantie.” Die biedt de koper van een nieuwbouwwoning de garantie dat zijn oude huis wordt gekocht tegen een vooraf vastgestelde garantieprijs als hij er niet in slaagt het binnen twee jaar te verkopen.

Verhuizen
De Brabander is iets meer bereid te verhuizen dan dit voorjaar, toen de provincie een eerste Monitor Brabantse Woningmarkt uitvoerde (‘nulmeting’). Toen zei 30% te verwachten de komende vijf jaar te verhuizen, nu is dat 32%. Meer mensen (52%) vinden het nu een gunstig tijdstip om een huis te kopen dan voor de zomer (50%). Verder loopt het aantal mensen dat hun verhuisplannen afblaast vanwege de crisis terug.

Sluitstuk
De Brabantse Verkoopgarantie is het sluitstuk van het omvangrijke pakket maatregelen dat Brabant heeft genomen om de gevolgen van de kredietcrisis voor de Brabantse woningmarkt te beperken. “Het beleid is er nu, eerder dan andere provincies en eerder dan het Rijk”, stelt Rüpp vast. “En afgaande op de signalen uit de markt sluiten onze maatregelen goed aan op de vragen uit de markt. Uit de Monitor blijkt bijvoorbeeld dat inmiddels 44% van de Brabanders met verhuisplannen onze provinciale maatregelen kent. Dat was een kwartaal eerder nog maar 29%.”

Maatwerk
Het bouwen van huizen stimuleert de provincie door met maatwerkoplossingen woningbouwprojecten vlot te trekken die door de recessie anders niet van de grond komen. Voor huizenkopers zijn er naast de Brabantse Verkoopgarantie inmiddels de Brabantse Waardebescherming (compensatie van 50% van het eventuele waardeverlies bij noodzakelijke verkoop van de nieuwbouwwoning binnen drie jaar na aankoop), de Brabantse subsidie Woonlastenverzekering (25% subsidie op de premie van een woonlastenverzekering) en de Brabantse Starterslening (waarover drie jaar lang geen rente en aflossing hoeft te worden betaald).
Terug naar boven
Luchen waar anders maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x