zo 27 september 2009

Brandweer Mierlo en Saasen groep in nieuw bedrijfspand

 

 

 

 

 

Op het nieuwe bedrijventerrein ‘De Bijenkorf’ op Luchen (Mierlo) wordt een bijzonder gebouw gerealiseerd. Dit gebouw biedt straks onderdak aan de brandweer Mierlo en Saasen Groep uit Mierlo.

De Saasen Groep verzorgt onder meer opleidingen op het gebied van BHV en ARBO-zorg. Onlangs werd het ontwerp van het nieuwe pand aan de gemeente-raad gepresenteerd. We spraken hierover met de heer Saasen, directeur van Saasen Groep en burgemeester Donders-de Leest.
Beiden geven aan trots te zijn op deze samenwerking. “Sinds vorig jaar is dit project in een stroomversnelling geraakt. We hebben onlangs de architect gekozen die het nieuwe pand gaat bouwen,” blikt de burgemeester terug. “Natuurlijk hebben we met procedures te maken gehad. Dat is normaal, maar desondanks zijn we nu zover dat we in het voorjaar van 2010 de eerste paal in de grond slaan. Overheid en bedrijfsleven kunnen dus wel degelijk samenwerken. En dat heeft alles te maken met het draagvlak bij alle betrokkenen van dit project. “De heer Saasen onderstreept dit. “Onze werknemers kijken echt uit naar het nieuwe gebouw en de samenwerking. Je merkt aan iedereen dat ze liever vandaag dan morgen in het nieuwe pand aan de slag willen.”   

Spanningsveld
Volgens de burgemeester is het bij deze privaatpublieke samenwerking belangrijk om sommige zaken strikt gescheiden te houden. “De brandweer heeft een eigen gezicht, en dat geldt ook voor Saasen Groep. Dat moet zo blijven. Op andere terreinen moeten we elkaar juist wel opzoeken. Straks kunnen we bijvoorbeeld vaker gebruik maken van elkaars expertise. Het is een gezond spanningsveld, waarin er duidelijk grenzen zijn maar ook kansen die we moeten benutten”, besluit burgemeester Donders. 

Architectenkeuze
Het ontwerp van het nieuwe gebouw is getekend door B en W architecten uit Soerendonk. Ontwerpers van onder meer het Patronaat in Mierlo. Na de aanbesteding en de selectieprocedure waaraan vier andere architectenbureaus meededen, kwam dit bureau als beste uit de bus. Burgemeester Donders zat samen met de heer Saasen en andere gebruikers in de jury: “Alle bureaus presenteerden op één dag hun ontwerpen, die zeer verschillend bleken te zijn. Dit leverde een bijzondere dag op. De diverse ontwerpen werden beoordeeld op onder meer functionaliteit en duurzaamheid. Ook legden we de ontwerpen naast het beeldkwaliteitsplan Luchen en bekeken we de aanspre-kendheid van het ontwerp.” De heer Saasen kijkt ook terug op een prima dag. Hij is tevreden met het resultaat. “B en W architecten maakten vanaf het begin een zeer goede indruk.” 

Ontwerp
Architect Theo Bähler werkzaam bij dit bureau, presenteerde eerder het ontwerp aan de gemeente-raad. Voor zijn ontwerp verkende hij Mierlo. Zijn indruk: veel baksteen, metselwerk en groen. Volgens de burgemeester is het ontwerp op de maat van Mierlo gemaakt, met een duidelijke knipoog naar de Mierlose gemeenschap. “Het is een luchtig ontwerp met een beeld-bepalende, bakstenen gevel, duurzaam hout en zink, met open ruimtes en veel groen. Een duidelijke verwijzing naar het landelijke karakter van Mierlo.” De heer Saasen is blij met het ontwerp en het bureau. “De architecten van dit bureau zoeken contact met de gebruikers. Ze hebben oog voor details en het ontwerp komt tegemoet aan de wensen van de gebruikers. We hebben nu al het gevoel dat het gebouw voor ons gaat zorgen.” 



Locatiekeuze
Na onderzoek van een aantal locaties, is gekozen voor de locatie De Bijenkorf op Luchen. De heer Saasen vindt het een geweldige plek. “Het nieuwe pand komt direct aan de rotonde te liggen, aan één van de toevalswegen van Luchen. Erg zichtbaar en dat is voor mijn bedrijf waardevol.” “Ook voor de brandweer is deze plek ideaal”, verklaart burgemeester Donders. “Bij de brandweer gaat het erom dat de uitruk- en opkomstnorm gehaald worden. En dat is vanaf de nieuwe plek op Luchen gewaarborgd. Bijkomend voordeel is dat de grond in eigendom is van de gemeente.” 

Voordelen
De unieke privaatpublieke samen-werking die zo ontstaat, biedt volgens beiden behoorlijk veel voordelen. Onder meer een financiële besparing. Burgemeester Donders: “Door in één gebouw te gaan zitten, zijn er lagere beheerskosten. We maken op een efficiënte wijze gebruik van de ruimte.” “Ook op dit vlak willen we ons steentje bijdragen aan een duurzame samen-leving,” vult de heer Saasen aan.

 

Brandweerkazerne.jpg
Terug naar boven
Luchen waar anders maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x