di 04 mei 2021

Compaen gaat voor hout bij bouw van 16 woningen Luchen in Mierlo

Duurzaam bouwen kan op vele verschillende manieren. In de wijk Luchen in Mierlo is Compaen van plan om 16 duurzame woningen te bouwen. Het gaat om een uniek project dat nu nog even in de koelkast staat in afwachting van een nog lopende procedure. De waterberging van het gebied waar de woningen gepland staan moet eerst formeel worden vastgelegd.

Compaen komt graag vanaf nu in contact met zittende huurders (zeker ook oudere huurders) uit Mierlo die enthousiast zijn om hun eigen eengezinswoning te verruilen voor deze volledig houten woningen. Ga voor meer informatie naar de website van Compaen: www.compaen-wonen.nl of stuur een mailtje naar: info@compaen-wonen.nl

 

Comfort

Compaen gaat voor goud, als het om duurzaam wonen en bouwen gaat. Of moeten we zeggen, Compaen gaat voor hout!

Houtbouw staat garant voor comfortabel wonen. Hoe dat voelt? Eigenlijk moet je dat zelf ervaren. Een belangrijk kenmerk van hout is dat het veel meer isoleert dan de traditionele
bouwmaterialen. In de praktijk zul je merken dat de binnentemperatuur makkelijker en sneller te regelen is. In de zomer blijft de warmte niet in je huis hangen en in de winter is het sneller aangenaam warm. Door de optimale vochtregulering is het wonen in een houten huis ook gezonder. Kijkend naar het vocht kun je de vergelijking maken met een regenjas. Een goede regenjas is
waterdicht, maar zorgt er wel voor dat het vocht weg kan. Een houten huis is als een jas die die kenmerken heeft.

Nog meer comfort

Behangen of schilderen? Dat hoeft niet meer. Wonen in een houten huis is genieten van het natuurlijke decor dat de bouwmaterialen gratis meeleveren. In een houten huis voel je je verrassend snel thuis. Bovendien is de akoestiek fantastisch.

Gezond

Houtbouw wordt door de landelijke GGD geadviseerd als een gezond bouwalternatief. Dat heeft te maken met het feit dat in veel traditionele bouwmaterialen die in de nieuwbouw gebruikt worden, het bestanddeel radon zit. In hout zit dat niet.

Duurzaam

Bouwen met klei en baksteen, dat kan toch ook? Jazeker kan dat ook. Nog wel, maar uiteindelijk raken deze bouwmaterialen op en zullen we echt iets anders moeten bedenken. Bovendien zijn de traditionele bouwmaterialen slecht voor het milieu omdat ze bij productie CO2 uitstoten. Hout? Hout neemt juist CO2 op. De huizen in Luchen worden gebouwd met natuurlijke, afbreekbare materialen, zonder chemische processen. En voor wie eraan twijfelt: het hout dat wordt gebruikt is afkomstig van duurzame bosbouw. Voor elke boom die gekapt wordt, wordt een nieuwe geplant.

Materialenpaspoort 

Voor deze 16 biobased woningen in Luchen is een materialenpaspoort samengesteld. Een materialenpaspoort bevat informatie over de kwaliteit, herkomst en locatie van de gebruikte circulaire materialen. Grondstoffen krijgen dus een identiteit en aan het einde van de levensduur van deze woningen is demonteren eenvoudiger en zijn er meer kansen om deze circulaire materialen te verplaatsen of te verhandelen. Download het materialenpaspoort hier.

Maatschappelijk 

Houten huizen kennen een korte bouwtijd en zijn daarom een belangrijk instrument tegen het hoog opgelopen woningtekort. Naast de milieuaspecten is dit een ander, belangrijk voordeel van deze vernieuwende bouwwijze. En over de kwaliteit hoeft niemand zich zorgen te maken. Omdat de huizen in modules in een fabriek gemaakt worden, is sprake van een constant hoge kwaliteit.

Energiezuinig

Houtskeletbouw staat garant voor energiezuinig wonen. De isolatiewaarden zijn hoog. Daarnaast worden alle daken van de woningen in Luchen voorzien van zonnepanelen. Niet alleen de panelen die op het zuiden liggen, maar ook panelen op alle andere windrichtingen. We willen zoveel mogelijk energie uit het zonlicht halen.

Waarom niet eerder?

Een veelgestelde en terechte vraag. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden dat we niet al veel eerder zijn overgestapt op houten huizen, de aanwezigheid van grondstoffen die we traditioneel voor onze huizen gebruiken. In Noord Europa is veel meer hout aanwezig. Logisch dat daar nagenoeg alle huizen in massieve hout- of skeletbouw worden opgetrokken.

Brandveilig 

Wonen in een houten huis is vast minder veilig als er brand uitbreekt, denken nog steeds veel mensen. Maar dat klopt niet! Een houten constructie is minstens zo brandveilig als een stenen variant. Een misverstand dus, net zoals ook een kortere levensduur een misverstand is. Onderzoek heeft uitgewezen dat houtbouw dezelfde levensduur heeft als de traditionele bouw, namelijk minimaal 75 jaar.

Graag deelt Compaen filmpjes van de ontwikkeling van de Circulaire, Biobased, Energieleverende en Natuurinclusieve sociale huurwoning, Optimus; Latijn voor De Allerbeste! Er zijn in totaal vier mooie filmpjes van gemaakt: deel 1 (de aanleiding), deel 2 (bouwen in de fabriek), deel 3 (de corporatie) en deel 4 (de geboorte van Optimus)

Geniet ervan en raak geïnspireerd.

Deel 1 (aanleiding) https://player.vimeo.com/video/489793761

Deel 2 (bouwen in de fabriek) https://player.vimeo.com/video/492021301

Deel 3 (de corporatie) https://player.vimeo.com/video/494400117

Deel 4 (de geboorte van Optimus) https://player.vimeo.com/video/495831214

 

20201016_152246-300x225_(1).jpg
Terug naar boven
Luchen waar anders maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x