za 26 september 2009

Project Luchen raakt op stoom na moeizame start

Er is de afgelopen maanden veel gezegd en geschreven over het plangebied Luchen. Helaas zaten daar veel sombere prognoses bij. Niet helemaal terecht. Volgens wethouder Vissers van Ruimtelijke Ontwikkeling heeft het project in de ogen van veel mensen lang stil gelegen. Toch is er achter de schermen behoorlijk veel gebeurd. “Zo is er gezocht naar maatregelen om de boel weer vlot te trekken. We hebben in het begin ook gewoon pech gehad. De verkoop van de woningen uit de eerste fase begon net op het moment van de kredietcrisis. En de berichten werden slechter en slechter. Niet vreemd dat mensen wachten met het kopen van een woning. Iedere dag werden zij opnieuw gevoed door al het negatieve nieuws in de media. Dit heeft het vertrouwen geen goed gedaan”, aldus wethouder Vissers. “Het heeft in mijn ogen niets te maken met het plangebied Luchen. Het is een mooi plan dat prima aansluit op de bestaande bebouwing en erg groen is opgezet. Passend bij het dorpse karakter van Mierlo. Volgens mij is het een heerlijke plek om te wonen, alle voorzieningen liggen dichtbij.” 

Gunstig

Het werk achter de schermen werpt nu zijn vruchten af, benadrukt Wim Vissers. Met de provincie is gekeken naar stimuleringsmaatregelen en samen met de ontwikkelende partijen is ruimte gevonden om direct te gaan bouwen. Gunstig onderstreept Wim Vissers. Belangstellenden zien nu dat er schot in de zaak komt en durven daardoor sneller te beslissen. En dat willen we graag bereiken.”  

“Natuurlijk hebben we nu nog te maken met de gevolgen van de recessie, toch lijkt het erop dat de economie weer wat gaat aantrekken. Bovenal is er nog steeds vraag naar woningen, de crisis dempt die vraag alleen wat. Zodra de crisis voorbij is, zal de vraag naar bestaande en nieuwbouwwoningen weer toenemen. Volgens landelijke en provinciale prognoses moet er gebouwd worden. De gemiddelde woonbezetting daalt steeds verder, daar zit de groei in. We zullen steeds meer moeten bouwen voor alleenstaanden. Zo zijn er al corporaties die 45% van hun woningen verhuren aan alleenstaanden.”
 
Belangstelling
Mensen zien de komende maanden dat er op Luchen gebouwd gaat worden. Ik ben ervan overtuigd dat mensen nu sneller de stap durven te nemen. Er is genoeg belangstelling. Zeker nu de eerste contouren van Luchen zichtbaar gaan worden. De start van de bouw van de 14 CPO woningen hebben we zojuist achter de rug. De bouw van de Kersengaard van Van Wanrooy is in voorbereiding en met de ontwikkeling van de geluidswal en een aantal flexwoningen wordt binnenkort gestart. Ook komt er schot in de ontwikkeling van de woonwagenlocatie. Ten slotte richten we de komende maanden de Geldropseweg opnieuw in en leggen we op het kruispunt van de weg met de Santheuvel West (Mierlo) een rotonde aan.
 
Op de locatie Luchen is er ruimte voor 750 woningen. Het project wordt in 4 fasen gebouwd. Een klein deel van fase 1 (8 woningen), dat totaal 165 woningen beslaat, is naar verwachting gereed in 2009. Het overige deel en de deelplannen 2,3 en 4 zal gefaseerd worden gebouwd in de jaren 2010 tot circa 2017.
 
 


Terug naar boven
Luchen waar anders maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x