Aanleg tuin belangrijk!

Het is de bedoeling om van Luchen een mooie en groene wijk te maken. Een wijk met tuinen die vol staan met groen. Zo biodivers mogelijk.Hieronder vindt u tips om uw tuin zo biodivers mogelijk aan te leggen. Ook vindt u hier filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe u een biodiverse tuin aanlegt. Samen maken we van Luchen een bijzondere wijk, waar het lekker leven is.

Campagne biodiversiteit

Een aantal jaren geleden zijn we gestart met een campagne waarin we onze inwoners vragen om ons te helpen de biodiversiteit in onze gemeente te vergroten.

Boswachter Jap Smits hielp ons daarbij. Hij bracht de Kleine ijsvogelvlinder weer terug in Sang en Goorkens, een prachtig gebied in Mierlo. Een goed voorbeeld van hoe we samen kunnen zorgen voor een grotere verscheidenheid aan planten en dieren in onze directe leefomgeving. Niet voor niets is de Kleine ijsvogelvlinder in onze gemeente aangewezen als symbool voor alles wat te maken heeft met het vergroten van de biodiversiteit in onze gemeente. Om te laten zien dat onze inspanningen vruchten beginnen af te werpen, is de Kleine ijsvogelvlinder fietsroute uitgezet. Deze route loopt ook door Luchen, langs het Eindhovens kanaal.

Aanleg tuinen

We hebben in Luchen een unieke kans om een biodiverse woonwijk op te zetten. We hebben daarbij de hulp nodig van de nieuwe bewoners van deze wijk.

Als nieuwe inwoner van Luchen, bent u misschien op dit moment bezig met de aanleg van uw tuin. Hoe biodiverser u uw tuin inricht hoe beter.

Wat moet u doen? U kunt bij de inrichting van uw tuin nadenken over hoe u de tuin toegankelijker kunt maken voor meer dieren. Hieronder leest u hier meer over.

Tips van Jap

Vele kleintjes maken één grote. Om te genieten van vogels, vlinders en kleine zoogdieren, hoeft u volgens Jap niet altijd ver te reizen. Jap: ‘Of u nou een grote of kleine tuin hebt, wel of geen groene vingers, iedereen is in staat om van zijn tuin een paradijs te maken waar vogels, vlinders, bijen en andere dieren graag verblijven. Uw tuin biedt dan voldoende voedsel, drinken, rust en nestgelegenheid voor een verscheidenheid van dieren zodat er (nog) meer te beleven valt in uw eigen tuinparadijs! Ik heb wat tips onder elkaar gezet.’

Denk eens aan het aanleggen van een natuurlijke vijver met een geleidelijke oever.

  1. Plant struiken en bomen met vruchten, bessen en noten.
  2. Dieren vinden bestrating niet prettig, dus het liefst zo min mogelijk.
  3. Denk eens aan klimplanten en struiken met doornen naast of tegen een gevel.
  4. Creëer natuurlijke beschutting waar egels onderdoor kunnen.
  5. Probeer zoveel mogelijk verschillende planten met structuur in je tuin op te nemen.
  6. Maak ruimte vrij voor Inheemse planten. Dat vinden rupsen, vlinders en bijen heerlijk.
  7. Maak in de hoek van je tuin een composthoop.
  8. Ruim niet alles netjes op, maak rommelhoekjes en takkenhopen.
  9. Hang nestkastjes op voor vogels, zoogdieren en insecten.

 

Fietsroute_kleine_ijsvogelvlinder[1].jpg
Terug naar boven
Luchen waar anders maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x